Alle hondenbezitters zullen het erover eens zijn dat onze pups in een ideale wereld minstens zo lang zouden leven als wij. Maar helaas, net zoals we onze beste viervoeter in ons huis verwelkomen, moeten we ons voorbereiden om op een dag afscheid van hem te moeten nemen.

En hoewel het onmogelijk is om te voorspellen wanneer die droevige dag zal komen, kunnen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze geweldige vriend een lang, gezond en gelukkig leven heeft. Daarnaast zijn er bepaalde hondenrassen waarvan de goede genetica frequente gezondheidsproblemen voorkomt en hen een langere levensverwachting geeft. En als je dit artikel leest, is dat waarschijnlijk omdat je je afvraagt of de prachtige Australische Herder een van die gelukkige hoektanden is.

Dus hoe lang leven Australische herders gemiddeld? Deze prachtige honden worden tussen de 12 en 15 jaar oud, wat ongeveer het gemiddelde is voor honden van deze grootte. Laten we eens kijken welke gezondheidsproblemen het ras gemeen hebben en wat u kunt doen om uw Aussie te helpen een lang en mooi leven aan uw zijde te leiden.

Overzicht Australische herder

De Australische Herder is een intelligente werkhond met een sterk herdersinstinct. Een uitstekende gezelschapshond, hij is van nature vriendelijk, loyaal, speels en aanhankelijk. Hij is ook een sociale hond die graag met kinderen speelt en goed overweg kan met andere huisdieren. En wat haat hij het meest? Eenzaamheid. Inderdaad, alleen gelaten en opgesloten, zal de Aussie ongelukkig zijn en zich destructief gedragen.

Hij is erg gehecht aan zijn eigenaar en zijn familie en wordt vaak een klittenbandhond genoemd . Altijd enthousiast om te behagen, de Australische Herder leert snel en is gemakkelijk te trainen. Deze gevoelige hond is ook een geweldige atleet. Hij heeft veel fysieke activiteit nodig om gelukkig te zijn. Als gevolg hiervan heeft hij een eigenaar nodig die net zo actief is als hij, die hem kan vergezellen bij verschillende activiteiten, zoals behendigheids- en gehoorzaamheidslessen, fietstochten, frisbee-sessies, wandelingen in de bergen en vele anderen.

Wat zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen voor de Australische herder?

Er zijn specifieke gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op de Australische Herder. De meest voorkomende kleine gezondheidsproblemen bij dit ras zijn:

Collie’s oogafwijking ( CEA )
Progressieve retinale atrofie ( PRA )
Lumbosacraal syndroom
Ziekte van Von Willebrand ( vWD )
Patent ductus arteriosus ( PDA )
Persistent pupilmembraan ( PPM )
Hypothyreoïdie
Pelger-Huet-syndroom
Heupdysplasie

Opmerking: de Australische Herder is bijzonder vatbaar voor heupdysplasie en oogafwijkingen. Dus voordat u uw puppy koopt, vraag uw fokker om de röntgenfoto’s en screeningtests van de ouders te zien; als ze deze problemen vertonen, heeft uw puppy een goede kans om er ook aan te lijden. Dit geldt voor alle andere gezondheidsproblemen die in de bovenstaande lijst worden genoemd.

Waar sterven Australische herders meestal aan?

De veelvoorkomende gezondheidsproblemen die hierboven worden genoemd, kunnen ernstig zijn, maar zullen uw Australische herder niet noodzakelijkerwijs doden, vooral als hij snel wordt behandeld. Maar helaas zijn er enkele meer ernstige ziekten die dit ras aanzienlijk kunnen beïnvloeden:

Kanker
Er zijn kankers bij honden die de levensverwachting van een Australische herder kunnen verkorten. Hemangiosarcoom en lymfoom komen het meest voor bij dit ras. De eerste beïnvloedt het immuunsysteem en de tweede heeft betrekking op de organen. Beide leiden tot vroegtijdig overlijden als de kanker niet van tevoren wordt gediagnosticeerd en behandeld. Uw dierenarts stelt de diagnose en het behandelplan. De voorgestelde behandeling kan chemotherapie zijn, wat kan helpen de levensverwachting van uw Aussie te verlengen.

Epilepsie
Een Australische herder kan last hebben van epilepsie. Er zijn drie vormen mogelijk, waaronder de primaire vorm, de secundaire vorm en de reactievorm. Dit alles kan de levensverwachting van uw Australische herder verkorten. Epilepsie kan worden veroorzaakt door een bloedprobleem, een probleem met de hersenen, een probleem met het dieet van de hond, enz. De aanvallen kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook erger worden en soms zelfs de dood van de Aussie veroorzaken. De enige oplossing is om bij het eerste teken van epilepsie naar een dierenarts te gaan voor een snelle behandeling.

Een genetische afwijking in het MDR1-gen
Van alle ziekten die honden kunnen treffen en de levensverwachting van de Australische Herder kunnen verkorten, is MDR1 misschien wel de ernstigste. Het veroorzaakt de dood van meerdere honden per jaar. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een genetische mutatie. De mutatie wordt veroorzaakt door gevoeligheid voor verschillende medicijnen. Om te weten welke medicijnen niet geschikt zijn voor een Australische Herder, dient u uw dierenarts te raadplegen.

Hoe kun je zorgen voor een lange levensverwachting?

Om uw Aussie gezond te houden en een lang leven te garanderen, zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Allereerst moet je hem goed voeden. Dan moet u ervoor zorgen dat hij voldoende lichaamsbeweging krijgt en de juiste veterinaire zorg krijgt.

Voed je Australische herder goed

Een Aussie goed voeren betekent hem alle essentiële voedingsstoffen geven die hij nodig heeft om te gedijen. Bovendien is de Australische Herder een dynamische en actieve hond; hij zal veel energie verbranden. Dus om hem te helpen actief en gezond te blijven, moet u uw hond een uitgebalanceerd dieet van eiwitten, vetten en koolhydraten geven. Om er zeker van te zijn dat u de juiste optie koopt uit de overvloed aan hondenvoer op de markt, moet u er een gewoonte van maken om etiketten te lezen: de gegarandeerde analyse is een goede indicatie van de inhoud van de brokjes of nat voer die u koopt.

Vertrouw niet alleen op verpakkingsclaims of het premiummerk: dure brokjes betekenen niet noodzakelijk superieure kwaliteit. Zoek in plaats daarvan naar het zegel van de Association of American Feed Control Officials ( AAFCO ), dat normen stelt voor de kwaliteit en veiligheid van diervoeder en voedsel voor huisdieren in de Verenigde Staten. Dus als het voer dat u wilt kopen voldoet aan de door AAFCO gepubliceerde normen voor voedingsprofielen voor hondenvoer, is dat een goed teken.

Natuurlijk moet je denken aan andere elementen zoals essentiële vitamines en mineralen. Bovendien zijn de componenten van het dieet van een Australische herder afhankelijk van verschillende criteria, zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau, enz. Daarom moet u, voordat u de voorkeur geeft aan dit of dat voer, advies inwinnen bij uw dierenarts.

Ten slotte gaat de voeding van uw hond niet alleen over voedingsstoffen; het is ook een kwestie van kwantiteit. De keuze hoeveel te adopteren hangt ook af van verschillende factoren, zoals het gewicht en de leeftijd van de Australische Herder. Als uw hond overvoerd is en niet genoeg beweegt, loopt hij het risico zwaarlijvig te worden, wat zijn levensverwachting zal beperken.

Geef je Australische herder alle beweging die hij nodig heeft

Om de levensverwachting van een Aussie te verlengen, heeft hij lichaamsbeweging nodig. Zonder dit zal hij zijn vitaliteit verliezen, en dit kan leiden tot depressie, gedragsproblemen, zwaarlijvigheid en andere gezondheidsproblemen. Merk op dat hoewel hij een stoere en dynamische hond is, je hem niet tot totale uitputting moet leiden. Een wandeling mag dus niet langer zijn dan twee uur, en nog minder als het buiten te warm is. Daarnaast kan uw dierenarts andere soorten lichaamsbeweging aanbevelen, afhankelijk van zijn algehele gezondheid (bijvoorbeeld als hij heupdysplasie heeft, is een dagelijkse run van een uur zeker niet geschikt).

Maak van je dierenarts je beste vriend

Het is waar dat regelmatige consultaties en controles bij de dierenarts niet goedkoop zijn; het is echter een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw hond alle zorg krijgt die hij nodig heeft. Vaccinboosters, antiparasitaire middelen, jaarlijkse onderzoeken, röntgenfoto’s, bloedonderzoeken en andere: al deze behandelingen maken het mogelijk ziekten op te sporen en te behandelen die de kwaliteit en de levensverwachting van uw Australische herder kunnen verminderen.

Om de hoge rekeningen voor ernstige ziekten zoals kanker te verlagen, moet u bovendien overwegen een levensverzekering voor huisdieren af te sluiten. Dit voorkomt dat u een hartverscheurende beslissing moet nemen als u zich geen dure behandeling voor een ernstige ziekte kunt veroorloven.

Conclusie

Wanneer u een Australische herder adopteert , krijgt u een loyale, zachtaardige, zorgzame en actieve metgezel . Het is inderdaad bekend dat deze hond zijn gezin aanbidt en beschermt. Een Aussie wordt snel je beste vriend en een gewaardeerd lid van het hele gezin.

Maar zoals alle wezens heeft de Australische Herder zijn grenzen en hij is helaas niet onsterfelijk. Wanneer de dag komt om afscheid te nemen van dit prachtige dier, scheuren we ons hart zo hard dat we ons het huis niet zonder hem kunnen voorstellen. U kunt hem echter alle zorg geven die hij nodig heeft om een lang en gezond leven te leiden en, belangrijker nog, om te genieten van elke seconde die u met uw beste vriend doorbrengt.