Nee, Australische Herders zijn niet hypoallergeen. Het is echter niet omdat ze veel verliezen, hoewel dat absoluut waar is. In plaats daarvan zijn ze niet hypoallergeen, simpelweg omdat er geen hypoallergene hondenrassen zijn. Zelfs honden die niet verharen, veroorzaken nog steeds allergieën – vaak in hetzelfde tempo als honden die wel verharen. De term “hypoallergene hond” is een mythe.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een hond minder allergiesymptomen produceert dan andere. In feite is het tegenovergestelde waar. Studies hebben duidelijk aangetoond dat huizen met “hypoallergene” honden en huizen met verharende honden hetzelfde aantal allergenen hebben. Om precies te begrijpen waarom Australische Herders (en andere honden) niet hypoallergeen zijn, is het essentieel om te begrijpen hoe hondenallergieën werken.

Wat zijn hondenallergieën?

Wanneer iemand hondenallergieën heeft, zijn ze niet allergisch voor het haar van de hond. In plaats daarvan zijn ze allergisch voor de eiwitten die de hond aanmaakt. Er zijn eigenlijk meerdere eiwitten die honden regelmatig maken. Mensen met allergieën zijn echter meestal maar allergisch voor één of twee.

Deze eiwitten worden aangetroffen in de huidschilfers, het speeksel, de urine en het haar van de hond. Hoewel honden die niet verharen hun haar misschien niet verspreiden, zullen ze nog steeds dezelfde hoeveelheid huidschilfers, speeksel en urine aanmaken. Met andere woorden, ze hebben nog steeds de neiging om dezelfde hoeveelheden allergenen aan te maken als andere honden.

Over het algemeen zijn deze eiwitten onschadelijk. Bij mensen met hondenallergieën interpreteert hun immuunsysteem ze echter als vreemde indringers. Daarom reageert het immuunsysteem op de “bedreiging” van hondeneiwit, net als al het andere. Het doet dit door de afgifte van histamine.

De symptomen die hondenallergieën veroorzaken, zijn eigenlijk te wijten aan het reageren van het immuunsysteem – niet aan het eiwit van de hond dat iets kwaadaardigs doet. Om de een of andere reden denkt het immuunsysteem gewoon dat het zich moet verdedigen tegen de hondenhaar – ook al is het ongevaarlijk.

Symptomen zijn vaak zaken als een loopneus, astma-aanvallen, niezen, congestie, jeukende ogen en zelfs netelroos. Gewoonlijk geldt dat hoe nauwer contact u met de hond heeft, hoe erger uw symptomen zijn. Sommige mensen kunnen even in de buurt van een hond zijn, maar krijgen symptomen als ze regelmatig met de hond in huis zijn.

Hoe zit het met hypoallergene honden?

Alle honden maken eiwitten aan. Daarom zullen alle honden allergieën veroorzaken. Oorspronkelijk werd aangenomen dat honden die niet verharen, minder allergenen zouden verspreiden, waardoor het voor mensen met hondenallergieën gemakkelijker te hanteren is. Inmiddels hebben we echter ontdekt dat dit niet het geval lijkt te zijn. De huidschilfers en het speeksel van de hond vinden nog steeds met dezelfde snelheid hun weg naar het stof van het huis.

Daarom produceren niet-verharende honden niet minder allergenen. Totdat er een huidloze, speekselloze hond is, zal er niet zoiets zijn als een hypoallergene hond. In plaats daarvan verspreiden deze honden gewoon minder vacht, wat op de lange termijn weinig te maken heeft met allergieën.

Zoals je kunt zien, bestaan hypoallergene honden niet – en kunnen ze echt niet bestaan. Australische Herders zijn helemaal niet hypoallergeen. Bovendien verliezen ze ook matige tot zware hoeveelheden haar, wat ook betekent dat ze ook niet als niet-verharende honden worden beschouwd.

Verschillende hondenproteïnen

Dat gezegd hebbende, het type hondeneiwit waar je allergisch voor bent, is van belang. Niet iedereen is allergisch voor elk type, en niet elke hond produceert elk type. Daarom is het soms mogelijk voor mensen met hondenallergieën om prima samen te leven met sommige honden – zolang ze een hond kunnen vinden die niet het eiwit produceert waarvoor ze allergisch zijn.

Australische Herders produceren zes verschillende eiwitten waar iemand mogelijk allergisch voor kan zijn. Deze heten Can f 1, Can f 2, etc. Het meest voorkomende allergeen is Can f 1. Helaas produceren alle honden dit eiwit. Het wordt gevonden in de huid van alle Australische herders. Daarom, als je er allergisch voor bent, zou een Australische herder zeker symptomen veroorzaken. Alleen intacte mannetjes produceren echter het Can f5 -eiwit. Dit eiwit wordt specifiek gemaakt in de prostaatklier. Als een mannetje intact is, produceren ze het. Anders doen ze dat niet.

Voor degenen die allergisch zijn voor dit specifieke type eiwit, zijn vrouwelijke Australische Herders vaak een goede keuze. Hoewel het honden zijn, zullen ze niet het allergeen produceren waar u vatbaar voor bent. Gecastreerde mannen zijn vaak ook een veilige keuze, hoewel ze nog steeds zeer kleine hoeveelheden van dit allergeen kunnen produceren.

Gelukkig zijn veel mensen met hondenallergieën eigenlijk alleen allergisch voor Can f 5. Daarom zijn er veel mensen met hondenallergieën die eigenlijk volkomen veilig zouden zijn met een vrouwelijke hond. De meeste hondenallergietests controleren tegelijkertijd op alle eiwitten. Daarom kunnen ze u laten weten of u allergisch bent voor honden in het algemeen, maar niet voor het specifieke eiwit waarvoor u allergisch bent. Je moet vaak specifiek om individuele allergenentests vragen of het gewoon testen door met een vrouwelijke hond om te gaan.

Zijn Australische herders slecht voor allergieën?

Australische Herders zijn niet slechter voor mensen met allergieën dan andere soorten hondenrassen . In feite produceren deze honden hetzelfde aantal allergenen als andere honden. Ze verliezen ook veel, hoewel dit hun algehele allergeenproductie niet verbetert. Dat gezegd hebbende, Australische Herders zijn groter dan sommige andere rassen, wat betekent dat ze meer allergenen produceren. Ze hebben gewoon meer huid dan bijvoorbeeld andere honden.

Daarom kunnen ze een slechtere reactie veroorzaken dan sommige andere hondenrassen. Dit is echter niet te wijten aan hun verliesniveau, maar aan hun grootte. Zoals we eerder hebben vermeld, produceren vrouwelijke Australische Herders geen Can f 5. Daarom kunnen degenen die alleen allergisch zijn voor het Can f 5-eiwit zonder problemen een vrouwelijke Australische Herder adopteren.

Zijn Mini Australische Herders hypoallergeen?

Nee, mini Australische Herders hebben nog steeds huid en speeksel, dus ze zijn ook niet hypoallergeen. Ze verharen ook precies hetzelfde. Vanwege hun kleinere formaat kunnen ze echter minder allergenen produceren. Ze hebben gewoon minder huid dan hun grotere tegenhangers. Toch zouden we een miniatuur Australische Herder niet aanbevelen voor mensen met hondenallergieën. Als u alleen allergisch bent voor Can f 5, kunt u waarschijnlijk een vrouw adopteren.

Conclusie

Australische herders verharen veel . Dit is echter niet noodzakelijk de reden waarom ze een immuunrespons produceren. De eiwitten die in de huid, het speeksel en de urine van een hond worden aangetroffen, zijn de belangrijkste redenen waarom ze een immuunrespons produceren bij mensen met hondenallergieën. Om deze reden produceren alle honden een immuunrespons, of ze nu verharen of niet.

Als een hond huid en speeksel heeft, produceren ze de eiwitten waar mensen met hondenallergieën allergisch voor zijn! Vrouwelijke Australische Herders produceren echter niet het Can f 5-eiwit, dat de oorzaak is van de allergieën van veel mensen. Daarom kunt u mogelijk een vrouwelijke Australische Herder adopteren als u alleen allergisch bent voor het Can f 5-eiwit.

Australische herders verharen veel en hebben veel verzorging nodig. We raden u aan ervoor te zorgen dat u voldoende tijd heeft om aan deze verzorgingsbehoeften te voldoen voordat u zich ertoe verbindt een van deze honden te adopteren.