Australische Herders zijn prachtige middelgrote honden die bundels van energie en liefde zijn. Ze zijn ook behoorlijk populair en worden momenteel vermeld als de 15e meest populaire hond door de Raad van beheer. Misschien heb je erover nagedacht om een van deze honden mee naar huis te nemen als nieuw lid van je gezin, maar je maakte je zorgen over de gezondheidsproblemen van de Australische Herder.

Het is altijd een uitstekend idee om een ras te onderzoeken voordat u de knoop doorhakt en er een koopt. U moet er zeker van zijn dat het temperament goed bij u en uw gezin past, maar het is ook belangrijk om de erfelijke gezondheidsproblemen voor Aussies te begrijpen. Hier bespreken we de algemene gezondheidsproblemen van de Australische Herder, maar u moet weten dat Aussies over het algemeen een redelijk gezond ras zijn!

Oogproblemen

Helaas zijn Australische herders behoorlijk vatbaar voor problemen met hun ogen, waarbij staar een veelvoorkomend probleem is.

Staar
Staar heeft meestal geen invloed op puppy’s, maar kan problematischer worden bij oudere honden. De iris begint troebel te worden en kan leiden tot gedeeltelijk gezichtsverlies of blindheid. Dit is geen pijnlijke aandoening, maar het gebeurt geleidelijk en geeft de hond de kans om zich aan te passen aan het verlies van het gezichtsvermogen. Een operatie is een optie. Bij erfelijke cataracten (wat de meest voorkomende soort is voor Aussies), komen ze meestal in beide ogen voor, maar niet noodzakelijkerwijs tegelijkertijd.

Collie oogafwijking
Deze aandoening staat ook bekend als Collie-oogafwijking , die vaak wordt gezien bij Collies en Australische Herders. Het is een mutatie die kan leiden tot netvliesloslating en uiteindelijke blindheid. Een operatie kan helpen voorkomen dat de aandoening vordert, maar kan de schade niet ongedaan maken.

Coloboom is een aandoening die verband houdt met een collie-oogdefect waarbij er een gat in de lens, het netvlies, het vaatvlies, de optische schijf of de iris zit. Deze aandoening moet zorgvuldig worden gecontroleerd door uw dierenarts.

Distichiasis
Distichiasis is een wimperaandoening die optreedt wanneer wimperharen in het ooglid groeien, die vervolgens tegen het oogoppervlak wrijven. Uw hond zal waarschijnlijk met een poot in zijn oog wrijven en het oog kan waterig en rood zijn. Distichiasis kan pijn en ongemak veroorzaken en vereist meestal een operatie, omdat het plukken van de haren slechts een tijdelijke maatregel is. De wimpers groeien gewoon terug op dezelfde plek.

Progressieve retinale atrofie
Progressieve retinale atrofie (PRA) is de degeneratie van het beeldvormende deel van het oog , wat leidt tot blindheid. De aandoening is niet pijnlijk, maar ook niet te genezen. Enkele van de indicaties dat een hond PRA kan hebben, is nachtblindheid en verwijde pupillen, en het kan beginnen wanneer de hond 3-5 jaar oud is.

Gewrichts- en botproblemen

Er zijn ook verschillende problemen met botten en gewrichten die Australische herders kunnen ontwikkelen. Veel van deze komen vrij vaak voor bij rashonden.

Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie is de misvorming van het ellebooggewricht van een hond en veroorzaakt kreupelheid en pijn. Honden kunnen op jonge leeftijd problemen hebben met deze aandoening, maar vertonen mogelijk geen tekenen. Het kan meer opvallen na het sporten of wanneer de hond heeft uitgeslapen.

Het kan met een operatie worden behandeld en er kan medicatie worden voorgeschreven om pijn te beheersen. Het beheersen van het gewicht van de hond is een cruciaal aspect van het verminderen van de belasting van de gewrichten.

Heupdysplasie
Een veel voorkomende aandoening is heupdysplasie , vergelijkbaar met elleboogdysplasie, maar met de achterpoten in plaats van met de voorbenen. Het heupgewricht kan losser worden naarmate een hond ouder wordt, wat pijn veroorzaakt en kan leiden tot zaken als spieratrofie en artritis. Tekenen zijn onder meer:

Mank lopen
Knallende en krakende geluiden van de gewrichten
Moeite met staan
Moeite met trappen en springen
Abnormaal zitten

Het kan worden behandeld als elleboogdysplasie, met chirurgie en medicatie, en het gewicht van de hond is hier ook een factor.

Kankers

Helaas zijn Aussies vatbaar voor bepaalde vormen van kanker.

Hemangiosarcoom
Hemangiosarcoom is een kanker van de bloedcellen die kan groeien als een massa in de lever, milt of het hart, evenals in andere delen van het lichaam. Helaas verschijnen symptomen niet altijd totdat het dier is ingestort, maar de diagnose kan worden gesteld met echografie, röntgenfoto’s, biopsie en de ophoping van abnormale lichaamsvloeistoffen. Er zijn behandelingen maar geen genezing.

Lymfoom
Lymfoom komt voor in de lymfeklieren, het beenmerg of de milt en is een kanker van de witte bloedcellen. Een veelvoorkomend teken is een vergrote lymfeklier, ofwel onder de kaak van de hond of achter de knie. Andere symptomen zijn onder meer:

Zwakheid
Verlies van eetlust
Gewichtsverlies

Er is geen genezing, en bestraling en chemotherapie worden vaak gebruikt als behandelingen.

Andere gezondheidsproblemen

Gevoeligheid voor meerdere geneesmiddelen
Overgevoeligheid voor meerdere geneesmiddelen (MDR1) komt vrij veel voor bij Australische herders. Helaas kan deze gevoeligheid voor medicijnen uw Aussie beïnvloeden als een operatie nodig is en zelfs bij dagelijkse medicatie. Zelfs iets eenvoudigs als vlooienmedicatie kan een Australische Herder mogelijk in gevaar brengen.

MDR1 maakt het onmogelijk voor het systeem van de hond om het medicijn te verwijderen, wat betekent dat hun hersenen er permanent door worden aangetast. Dit kan leiden tot ernstige lichamelijke handicaps, hersenbeschadiging en overlijden. De diagnose kan worden vastgesteld door middel van een DNA-test. Uw dierenarts moet op de hoogte worden gesteld van deze aandoening om gezondheidsproblemen te behandelen met het soort medicatie waar uw hond niet op zal reageren. Helaas is er voor sommige medicijnen geen vervanging.

Epilepsie
Epilepsie is een veel voorkomende neurologische aandoening bij honden die epileptische aanvallen veroorzaakt die kunnen leiden tot bewustzijnsverlies. Deze aanvallen kunnen soms zonder waarschuwing optreden, maar kunnen worden veroorzaakt door:

Hersentumors
Problemen in het bloed of de organen
Blootstelling aan toxines
Onbekende redenen

Er zijn momenten waarop u waarschuwingssignalen kunt waarnemen dat er een aanval gaat plaatsvinden. De hond kan:

Verdwaasd, bezorgd, bang of gestrest zijn
Misschien iets zien en erop reageren dat er niet is
Misschien verstoppen en hulp zoeken bij jou
Moeite hebben met het beheersen van darmen en blaas
Weeën hebben in de spieren en ledematen

De behandeling kan anti-epileptische medicatie en een verscheidenheid aan medicijnen omvatten die zijn ontworpen om te helpen bij convulsies.

Hypothyreoïdie
Hypothyreoïdie treedt op wanneer het lichaam van de hond niet genoeg schildklierhormoon aanmaakt. Tekenen zijn onder meer:

Zwakheid
Gewichtstoename zonder reden
Overmatig verlies
Haaruitval
Vertraagde of slechte haargroei
Schilferige huid
Huidinfecties die niet verdwijnen
Droge en doffe vacht
Inactief
Niet zo mentaal alert
Intolerantie voor koude temperaturen

De behandeling is levenslang. Het omvat specifieke medicatie en dieetbeperkingen (meestal minder vet), en uw dierenarts zal de toestand van uw hond nauwlettend in de gaten houden. De hormonen die uw Aussie mist, worden synthetisch gegeven en de dosis moet gedurende het hele leven van uw hond worden aangepast.

Conclusie

Veel van deze aandoeningen zullen worden gescreend door een goede fokker, die voor u klaar staat als uw Aussie-puppy tekenen van deze erfelijke aandoeningen vertoont of als een van de ouders een van deze aandoeningen heeft gehad of een achtergrond heeft.

Laat deze lijst u niet van de Australische Herder afhouden als u denkt dat dit ras de perfecte hond voor u en uw gezin zal zijn . Je zult geen rashond vinden zonder een waslijst met gezondheidsproblemen, en over het algemeen is de Aussie een robuust en gezond ras. Met deze informatie kunt u een beter geïnformeerde beslissing nemen over de Aussie, zodat u vele zinvolle jaren met dit geweldige ras kunt doorbrengen.