Of je nu net een puppy van de Australische Herder (Aussie) mee naar huis hebt genomen of een volwassen Aussie hebt geadopteerd die alle basisprincipes moet leren, dit artikel zal je hopelijk een beetje begeleiding geven. Australische Herders zijn zeer intelligente honden, en hun hoge energie en kudde-instinct kunnen ze vrij gemakkelijk in de problemen brengen als ze niet de juiste training krijgen.

We verzamelden 8 tips om je te helpen bij het trainen van dit prachtige en geweldige ras. We zullen niet ingaan op een specifieke training, zoals inbraak of apporteren, omdat dit bedoeld is als een overzicht. De training van Australische Herder kan een uitdaging zijn, maar het is zeker een lonende.

Voordat we beginnen

Als je een Aussie overweegt en wilt weten wat er bij het trainen van een komt kijken, moet je iets weten over de Australische Herder. Aussies komen niet echt uit Australië. Ze komen uit Europa met het Baskische volk, dat hen naar Australië bracht en zich uiteindelijk in Californië vestigde. Het was op Amerikaanse bodem dat het ras werd geperfectioneerd en de Aussies zijn geworden die we vandaag kennen.

Qua temperament werden Aussies gefokt voor ranches. Het zijn uitstekende herdershonden die bekend staan ​​om hun uitstekende werk als schaapherders. Ze zijn uitbundig en hebben een sterke werkdrift. Ze zullen alles hoeden wat ze kunnen en zijn intelligent genoeg om hun baasjes van tijd tot tijd voor de gek te houden, dus het zijn niet de beste honden voor onervaren baasjes. Dit is slechts een greep uit de informatie over de complexe Australische Herder. Laten we nu eens kijken naar de beste manier om dit ras te trainen.

Het draait allemaal om socialisatie

Het trainen van Australische Herders moet altijd beginnen met socialisatie. Socialisatie is misschien wel een van de belangrijkste dingen die je voor elke hond kunt doen, laat staan voor een Aussie! Het is het beste om ze te socialiseren als ze puppy’s zijn, omdat ze daarmee klaar zijn voor de rest van hun leven, maar het kan op elke leeftijd worden bereikt – een volwassen hond heeft alleen meer tijd en geduld nodig om zich aan te passen.

De leeftijd van 7 weken tot 4 maanden is de beste tijd om je Aussie te socialiseren. Dat gezegd hebbende, honden moeten op elke leeftijd zo vaak mogelijk worden gesocialiseerd. Je moet je Aussie zoveel mogelijk kansen geven om met zoveel mogelijk mensen, omgevingen en situaties om te gaan. Dit geeft je puppy zelfvertrouwen en het besef dat de wereld een opwindende en leuke plek kan zijn, niet iets om bang voor te zijn. Een deel van de socialisatie kan plaatsvinden in puppycursus , waar je de training van je Aussie kunt starten en de kans krijgt om andere mensen en honden te ontmoeten.

Dan draait het allemaal om op beloning gebaseerde training

Aussies reageren het beste op op beloning gebaseerde training, dus je moet snoep en speelgoed inslaan. Je moet positieve bekrachtiging gebruiken om het gewenste gedrag te belonen in plaats van je Aussie te straffen voor het ongewenste gedrag.

Dus wanneer uw Australische herder iets doet dat u wilt als onderdeel van de training of stopt met iets te doen dat u niet wilt (zoals op uw schoenen kauwen), geeft u uw pup een traktatie en prijst u hem. Zorg ervoor dat u iets lekkers heeft waar uw puppy dol op is, zodat het echt effectief is!

Begin met de basis

U moet beginnen met de basis, beginnend met de naam van uw puppy en beginnen met het aanleren van eenvoudige verbale signalen zoals ‘zitten’, ‘liggen’ en ‘blijven’. Je zult ze ook willen trainen om te wennen aan de lijn en eventuele huishoudelijke regels die je moet vaststellen.

Optie één
Een van de beste methoden die u kunt gebruiken om aan de slag te gaan, is het gebruik van verbale signalen en het belonen van uw Aussie wanneer uw hond op het punt staat om van nature precies te doen wat u hem wilt leren.

Als uw pup bijvoorbeeld gaat zitten, zegt u ‘zit’ en geeft u hem een beloning en een beloning.
Herhaal dit proces elke keer dat je Aussie zit.
Uw hond zal de actie gaan associëren met de verbale cue en zal begrijpen dat er een traktatie zal zijn.

Optie twee
Een andere optie is om de traktatie te gebruiken om uw hond te verleiden tot het gewenste gedrag.

U houdt bijvoorbeeld een traktatie over de neus van uw Aussie en beweegt deze vervolgens naar het voorhoofd van uw hond.
Uw hond zal uw hand volgen, waardoor hij zijn achterste op de grond zou moeten laten zakken.
Je spreekt je verbale cue uit, geeft ze een traktatie en prijst.
Herhaal dit totdat uw hond erop begint te anticiperen, en dat is wanneer u het handgebaar kunt afbouwen en gewoon uw verbale keu kunt gebruiken.

Je kunt deze technieken gebruiken om je Aussie te trainen om verschillende trucs te leren. Australische Herders worden gemotiveerd door lof en traktaties, en in combinatie met hun intelligentie kunnen ze de training vrij snel oppakken.

Korte trainingssessies

Bij bijna elke hond zou je alleen trainingssessies moeten doen die elke dag ongeveer 15 tot 20 minuten duren. Langere trainingssessies zullen voor jullie allebei alleen maar frustratie opleveren, omdat je Aussie waarschijnlijk zijn interesse verliest en minder gefocust raakt. Je trainingssessies moeten positief eindigen, dus neem de tijd om daarna met je hond te spelen.

Consistente verbale signalen

Wanneer u een woord kiest voor een verbale cue, moet u er zeker van zijn dat u elke keer hetzelfde woord gebruikt en dat u het consequent op dezelfde manier probeert te zeggen. Zeggen “liggen” en “liggen” kan voor u hetzelfde betekenen, maar het kan verwarrend zijn voor een hond. Wanneer je een woord of zin voor je Aussie kiest, houd je eraan en zorg ervoor dat iedereen in je huishouden hiervan op de hoogte is. Ook zal het zeggen van “blijf” als je opgewekt bent versus “blijf” wanneer je je gefrustreerd voelt ook heel anders klinken voor een hond. Dus, ongeacht je stemming, probeer dezelfde toon te gebruiken.

Introduceer meer training

Zodra uw Aussie de fundamentele training goed onder de knie heeft (of poot), kunt u de training voortzetten door meer (en essentiële) vaardigheden te introduceren. Leer uw hond om te blijven, te gaan liggen en te volgen, of probeer leuke dingen zoals een poot schudden of dood spelen.

Terwijl je nieuwe vaardigheden leert, moet je ook de verbale signalen versterken die je eerder aan je hond hebt geleerd. Hierdoor kan je Aussie deze oudere vaardigheden onthouden, wat een meer consistente training in het algemeen mogelijk maakt.

Gevorderde training

Als je overweegt om je Aussie meer geavanceerde vaardigheden te leren, moet je de training in kleinere delen opsplitsen. Je moet je hond elke vaardigheid apart aanleren met de gebruikelijke lofprijzingen en traktaties en dan langzaam elke vaardigheid set samenbrengen. Aussies zijn energieke werkhonden en kunnen het goed doen in behendigheids- of herdersproeven.

Hoedengedrag verminderen

Australische herders zijn herdershonden. Ze zullen proberen alles in uw huishouden te hoeden (kinderen, andere huisdieren, enz.), en van sommigen is bekend dat ze met deze bedoeling auto’s achtervolgen. Dit is behoorlijk gevaarlijk, dus het is belangrijk om dit gedrag zo goed mogelijk te beteugelen. Als je je Aussie als werkhond gebruikt, kun je dit gedeelte natuurlijk overslaan omdat je hun kuddegedrag wilt aanmoedigen.

Herken het gedrag

Eerst moet u beginnen met het identificeren van het gedrag dat aangeeft dat uw Aussie op het punt staat te gaan hoeden.

Aussies hebben de neiging om gefocust te zijn op één dier of persoon en zijn niet snel afgeleid.
Ze kijken het onderwerp met oren en ogen naar voren.
Ze kunnen in een ontspannen houding beginnen, met zowel het hoofd als de borst omhoog.
Aussies kunnen ook staan met alerte en gefocuste lichaamstaal.
Het laatste en meest veelzeggende teken is de gehurkte houding. Australische Herders bevinden zich misschien in een kruipende of gehurkte positie, maar dit is meestal net voordat ze volledig hoeden.

Wanneer u deze signalen kunt herkennen, kunt u het gedrag stoppen voordat het begint. U kunt ook uitkijken naar wat uw hond lijkt te triggeren. Bepaalde geluiden en rennende mensen of dieren kunnen triggers zijn, dus kijk op deze tijden naar je Aussie.

Stop verkeerd gedrag

Als je eenmaal hebt opgemerkt dat je Aussie op het punt staat te gaan hoeden, moet je de basistraining volgen die je je hond hebt geleerd. Bovendien, om te zitten, te blijven en te hielen, moet je je Aussie ook trainen “naar beneden”, “kijk naar mij” en “laat het”. Als uw Aussie op het punt staat te kudden, kunt u het verbale signaal “zit” gebruiken, wat betekent dat uw hond zijn hele lichaam moet gebruiken om te zitten. Dit zou hen moeten afleiden van het kuddegedrag. Daarnaast is consistentie het sleutelwoord. Laat je Aussie nooit kudden als dit gedrag is dat je niet wilt aanmoedigen. Dit zal alleen maar verwarrend zijn voor de hond.

Omleiding

U kunt ook omleiding gebruiken wanneer uw Aussie begint te hoeden. Deze honden hebben veel beweging nodig, dus zorg ervoor dat u uw Australische herder voldoende speeltijd en mogelijkheden geeft om te rennen. Dit is iets dat je kunt doen zodra je ziet dat je Aussie probeert te kudden – neem ze mee naar buiten om die overtollige energie kwijt te raken!

Conclusie

Veel Aussies komen terecht in redding groepen vanwege een gebrek aan geschikte training, dus training is uitzonderlijk cruciaal voor dit ras! Australische Herders vormen een sterke band met hun families. Ze kunnen territoriaal zijn ten opzichte van hun eigendom, dus ze mogen niet voor lange tijd alleen worden gelaten.

Door hun enthousiasme, energie en intelligentie zijn ze echter gemakkelijk te trainen voor de juiste eigenaar. Met de juiste training en veel inspanning, tijd en geduld van uw kant, zult u jarenlang een geweldige metgezel krijgen.