rasstandaard australische herder

Rasstandaard


Eerst en vooral is de Australische herder een echte werkhond en alles wat afbreuk doet aan zijn bruikbaarheid als zodanig is ongewenst. De belangrijkste raskenmerken zijn algehele matiging in grootte en bot, balans met de juiste verhoudingen en gezonde beweging.

ALGEMEEN VOORKOMEN: De Australische herder is een goed uitgebalanceerde hond van gemiddelde grootte en bot. Hij is attent en geanimeerd, toont kracht en uithoudingsvermogen gecombineerd met ongewone behendigheid. Iets langer dan hoog, hij heeft een vacht van gemiddelde lengte en grofheid met een kleur die variatie en individualiteit biedt in elk exemplaar. Een identificerend kenmerk is zijn natuurlijke of gecoupeerde bobtail. In elk geslacht is mannelijkheid of vrouwelijkheid goed gedefinieerd.

KARAKTER: De Australische herder is in de eerste plaats een werkhond met een sterk hoedend en beschermend instinct. Hij is een intelligente, uitzonderlijke metgezel. Hij is veelzijdig en gemakkelijk te trainen: hij voert zijn opgedragen taken met veel stijl en enthousiasme uit. Hij is gereserveerd tegenover vreemden, maar vertoont geen verlegenheid. Deze buitengewoon veelzijdige vee hond werkt met het vermogen en de snelheid om moeilijk vee te beheersen en het vermogen om schapen te verplaatsen zonder onnodige ruwheid. Hoewel het een agressieve, gezaghebbende werker is, is wreedheid jegens mensen of dieren ondraaglijk.

KOP: Het hoofd is strak, sterk, droog en in verhouding tot het lichaam. De bovenkant is vlak tot licht rond; de lengte en breedte zijn elk gelijk aan de lengte van de snuit. De snuit is van gemiddelde breedte en diepte en loopt geleidelijk taps toe naar een afgeronde punt, zonder zwaar of spits te lijken. De lippen zijn nauwsluitend en komen samen bij de mondlijn. De boven lijnen van de snuit en de bovenkant lijken bijna parallel. De stop is gematigd maar goed gedefinieerd.

TANDEN: Een volledige aanvulling van sterke witte tanden ontmoeten elkaar in een schaargebit. Een vlakke beet is een fout. Gebroken of ontbrekende tanden per ongeluk worden niet bestraft. Alle andere ontbrekende tanden moeten worden verweten in de mate dat ze afwijken van een volledig complement van 42 tanden.
Diskwalificaties : onderbeet, boven beet, scheve mond

OGEN: De ogen zijn erg expressief en tonen oplettendheid en intelligentie. Ze zijn helder, amandelvormig, van middelmatige grootte en een beetje schuin geplaatst, noch uitpuilend noch verzonken. De pupillen zijn donker, goed gedefinieerd en perfect gepositioneerd. Oogkleur is bruin, blauw, amber; of elke variatie of combinatie, inclusief vlekjes en marmering. Alle oogkleuren zijn acceptabel in combinatie met alle vachtkleuren.
Fouten : Elke afwijking van amandelvormige ogen.

OREN: De oren staan ​​hoog aan de zijkant van het hoofd, zijn driehoekig, van gemiddelde grootte en licht afgerond aan de punt. De punt van het oor reikt tot, maar niet verder dan, de binnenhoek van het dichtstbijzijnde oog. Bij volledige aandacht moeten de oren van een kwart (1/4) tot de helft (1/2) boven de basis omhoog komen en naar voren of iets opzij breken. Ernstige storingen: oren prikken; overdreven grote oren; laag aangezette oren zonder lift vanaf de basis.

NEK EN LICHAAM: De hals is stevig, schoon en in verhouding tot het lichaam. Het is van gemiddelde lengte en licht gewelfd aan de top, goed in de schouders. Het lichaam is stevig en gespierd. De boven belijning lijkt vlak in een natuurlijke vierhoekige stand. De onderste regel loopt goed terug met een gematigde plooiing. De borst is diep en sterk met goed gewelfde ribben. De lendenen zijn van bovenaf gezien sterk en breed. De croupe is matig hellend. De staart is recht, mag niet langer zijn dan vier (4) inch, natuurlijk kort staartig of gecoupeerd.

VOORPOTEN: De schouderbladen (scapula) zijn goed naar achteren gelegd, met de bovenarm (opperarmbeen) iets langer dan het schouderblad. Zowel de bovenarm als het schouderblad zijn goed gespierd. De voorbenen zijn recht en sterk, loodrecht op de grond, met matig botten. De punt van de elle boog ligt onder de schoft en is op gelijke afstand van de schoft tot de grond. De polsen zijn kort, dik en sterk, maar nog steeds flexibel en vertonen van opzij gezien een kleine hoek. Voeten zijn ovaal van vorm, compact, met hechte, goed gewelfde tenen. De voetzolen zijn dik en veerkrachtig; nagels kort en sterk. Hubertusklauwen kunnen worden verwijderd.

ACHTERPOTEN: De breedte van de achterhand is ongeveer gelijk aan de breedte van de voorhand ter hoogte van de schouder. De hoeking van het bekken en het bovenbeen (femur) komt overeen met de hoeking van het schouderblad en de bovenarm. Het boven- en onderbeen zijn goed gespierd. Knieën zijn duidelijk gedefinieerd; spronggewrichten matig gebogen. De metatarsi zijn kort, loodrecht op de grond en van achteren gezien evenwijdig aan elkaar. Voeten zijn ovaal van vorm, compact, met hechte, goed gewelfde tenen. De voetzolen zijn dik en veerkrachtig; nagels kort en sterk. Achterste wolfsklauwen zijn verwijderd.

VACHT: De vacht is van gemiddelde lengte en textuur, recht tot licht golvend en weerbestendig. De onder vacht varieert in hoeveelheid met het klimaat. Het haar is kort en glad op het hoofd, aan de buitenkant van de oren, aan de voorkant van de voorpoten en onder het spronggewricht. De ruggen van de voorbenen zijn matig bevederd en de rijbroek is matig vol. Er zijn matige manen, meer uitgesproken bij honden dan bij teven. De Australische herder is een werkhond en wordt geshowd met een natuurlijke vacht.
Ernstige gebreken: niet-typische vachten zoals buitengewoon lang; overvloedig / overvloedig; draadachtig; of gekruld.

KLEUR: Alle kleuren zijn sterk, helder en rijk. De erkende kleuren zijn blue merle, red (liver) merle, solid black en solid red (lever) allemaal met of zonder witte aftekeningen en / of tan (koper) punten zonder volgorde van voorkeur. De blauwe merle en zwart hebben zwarte pigmentatie op neus, lippen en oogranden. Reds en red merles hebben leverpigmentatie op neus, lippen en oogranden. Vlinderneus mag niet worden verweten onder de leeftijd van een jaar. Bij alle kleuren worden de gebieden rond de oren en ogen gedomineerd door een andere kleur dan wit. De haarlijn van een witte kraag is niet groter dan de punt van de schoft. Diskwalificaties: andere dan erkende kleuren. Wit lichaam spatten. Dudley neus.

BEWEGING: Soepel, vrij en gemakkelijk, met beweeglijkheid en een goed uitgebalanceerde natuurlijke pas. Naarmate de snelheid toeneemt, convergeren de voor- en achterpoten evenredig naar de zwaartekrachtlijn onder het lichaam. De bovenlijn blijft stevig en vlak. Van opzij gezien is de draf moeiteloos en vertoont hij eerder bewegingsvrijheid dan een harde rijbeweging. Een overdreven reikwijdte en stuwing in draf zijn niet wenselijk. Loopfouten worden bestraft volgens de mate van afwijking van het ideaal.

GROOTTE: Bij voorkeur schofthoogte voor mannen is 20 tot 23 inch; dat voor vrouwen 18 tot 21 inch is, maar kwaliteit moet niet worden opgeofferd ten gunste van de grootte.

Overige diskwalificaties: monorchidisme en cryptorchidisme.