Zit je eraan te denken om een kat te nemen? Dat kan een hele leuke toevoeging zijn aan je huishouden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je het beestje een fijn en gelukkig leven kunt bieden. Dat is jouw verantwoordelijkheid als baasje! Deze basistips wil je zeker kennen.

Essentiële verzorging

Katten zijn vrij zelfstandige dieren, meer dan honden bijvoorbeeld. Maar toch is er verzorging nodig voor het diertje. Geef je kat een veilige omgeving. In een huis vindt een kat vast en zeker zelf z’n favoriete plekjes, maar in de basis is het belangrijk dat het huis schoon en rustig is. Katten houden bijvoorbeeld niet van (continue) harde geluiden. Heb je een gezin? Dan is het voor je kat wel zo prettig om zich terug te kunnen trekken in een wat stillere kamer. Zet een comfortabel mandje neer voor je kat. Zorg ook voor bakjes om uit te eten en drinken. Ook kattenvoer is uiteraard nodig, waar je kat van kan eten. Let bij het voer goed op de behoeften van je kat. Dit hangt onder andere af van de leeftijd, het ras en eventuele allergieën. Verder moet je sommige katten, met name langharige katten, borstelen om de vacht gezond te houden.

Kat laten wennen

Is je kat nieuw in huis? Dan is het heel belangrijk om de kat goed te laten wennen. Katten zijn namelijk erg gehecht aan de omgeving die ze kennen. En als die omgeving ineens verandert, zorgt dat voor stress. Gelukkig kun je je kat rustig houden met Feliway, voor een kalmerend effect. Geef je kat een eigen plekje (zoals de logeer- of slaapkamer) om te laten wennen, waar je ook het eten, het drinken, een bedje en de kattenbak neerzet. Een kat went het liefst op zichzelf. Dus je hoeft er niet continu bij te zitten. Maar kom af en toe even checken hoe het gaat. En laat het diertje uiteindelijk natuurlijk ook de rest van het huis zien, stapje voor stapje.

Binnen of buiten

Er zit natuurlijk een duidelijk verschil tussen binnen- en buitenkatten. Beide opties zijn mogelijk, maar het is belangrijk om dit al op jonge leeftijd te bepalen. Een binnenkat op een wat hogere leeftijd hoeft dus niet ineens naar buiten te gaan: dit is deze kat helemaal niet gewend. Een jonge kat kun je wel naar buiten laten gaan, mits dit natuurlijk veilig kan bij jouw huis. Woon je op een hogere etage? Of aan een drukke weg? Dan kun je de kat vaak beter binnen laten leven. Zorg dan wel voor genoeg vermaak, met speelgoed. Het leven van je kat is namelijk wel wat minder uitdagend als het dier niet naar buiten kan.

Kat begrijpen

Het is fijn als je je kat zo veel mogelijk begrijpt. Het diertje kan natuurlijk niet praten, maar maakt met lichaamstaal een heleboel duidelijk. Je kunt hier veel informatie over opzoeken. Weet jij al welke signalen een kat afgeeft als deze blij is? Of juist boos of angstig? Zorg dat je dit herkent. Dit maakt namelijk dat je ook weer beter kunt inspelen op de behoeften van je kat. Heb je het idee dat je kat je steeds maar aanvalt, terwijl jij je kat gewoon wilt aaien? Grote kans dat je kat eerder al op subtiele manieren aangeeft dat het even genoeg is, en dat er behoefte is aan rust. Maar als je signalen negeert en de grenzen van de kat niet respecteert, kan de kat uiteindelijk gaan optreden. Probeer dus ook juist die kleine signalen op te vangen! Dit maakt jullie band alleen maar sterker.

Liefde en aandacht

Het is een misvatting dat katten niet van aandacht houden. Het gaat alleen wat meer op hun eigen manier. Als je kat er zin in heeft dus. En dat is vaak niet de hele dag lang het geval. Maar als je kat graag bij je in de buurt is, merk je dat absoluut op. Weet wel: niet iedere kat is een schootkat. Dat hoeft ook geen punt te zijn. Knuffel en aai je kat op de momenten dat dit lukt. Praat ook gerust veel tegen het dier: katten luisteren graag naar je stem. En zo word je samen steeds hechter.

Ieder huisdier heeft weer eigen behoeften. En dat is bij een kat anders dan bij bijvoorbeeld een hond! Neem de tijd om je kat te leren kennen. En geef het dier genoeg aandacht en de juiste verzorging. Hopelijk heb je iets geleerd uit deze tips.