Australische herders, of “Aussies” voor hun vrienden – die ze bij elke wandeling maken! – zijn zachtaardige, hardwerkende, energieke honden. Ondanks hun naam zijn ze eigenlijk een Amerikaans ras, beroemd om hun werk met cowboys en hun hoofdrol in films en rodeo’s.

Aussies arriveerden in het Amerikaanse Westen na een lange reis rond de wereld. Hun voorouders, de Pyreneese herders, kwamen met Baskische reizigers uit het noorden van Spanje naar Australië. In de Australische Outback paren de Basken hun herdershonden met collies uit Groot-Brittannië, wat de Aussie voortbracht die we vandaag kennen en waar we van houden. Afstammelingen van de Basken verhuisden vervolgens naar Californië, waar hun honden indruk maakten op de lokale cowboys met hun intelligentie, vriendelijkheid en loyaliteit.

Als er tegenwoordig een baan voor een hond is, zul je een Australische herder vinden die het doet. Het zijn blindengeleidehonden, therapiehonden, speur- en reddingshonden, K-9-politieagenten en natuurlijk herders. Australische herders zijn er in 4 kleuren, hoewel deze in verschillende combinaties kunnen worden gemengd.

Effen zwarte Australische herder

Een effen kleur wordt gecontroleerd door een recessief gen bij Australische herders, dus het is zeldzaam om ze met slechts één kleur geboren te zien worden. Hoewel onwaarschijnlijk, is het niet onmogelijk: je kunt volledig zwarte Aussies vinden op zowel ranches als trottoirs in de buitenwijken zonder markeringen.

Een Aussie hoeft niet helemaal gaaf te zijn om als een effen kleur te gelden, maar witte of bruine vlekken zullen erg ingetogen zijn. Zwarte Aussies hebben bijna altijd bruine ogen, hoewel de tinten kunnen variëren van licht tot donker. Heel af en toe zie je een geheel zwarte Aussie met goudgevlekte bruine ogen – als je dat doet, maak dan zeker een foto.

Zwarte tweekleurige Australische herder

Black bicolor, afgekort tot “black bi”, verwijst naar een Aussie wiens enige vachtkleuren zwart en wit zijn (soms eenvoudigweg een zwart-witte Australische herder genoemd). De vacht van een zwart-witte Australische herder is meestal wit van zijn gezicht tot aan zijn voorpoten, en overal effen zwart, van de achterkant van zijn kop tot zijn staart. Het kan ook witte “punten” hebben: gekleurde vlekken boven zijn ogen.

Sommige zwarte Australische herders hebben bruin als hun tweede kleur in plaats van wit. Een black-and-tan Aussie kan bruine vlekken op zijn ogen, wangen, keel, borst of benen hebben. Hoewel ze twee kleuren hebben, zijn ze geen ‘zwarte bi’, omdat die term uitsluitend verwijst naar blanke secundaire Aussies.

Zwarte driekleurige Australische herder

Een driekleurige zwarte Australische herder, of ‘black tri Australische herder’, heeft zowel witte als bruine highlights. De witte aftekeningen komen het meest voor op de snuit, borst, buik en poten, terwijl de bruine aftekeningen het meest prominent aanwezig zijn op de ogen, wangen en benen. De Black Tri Australische herder is een van de meest populaire vachtkleuren van het hele Australische herder-ras. Omdat zwart de dominante kleur is, zijn hun ogen nog steeds licht tot donkerbruin.

Effen rode Australische herder

Rood is een recessief gen, wat betekent dat het alleen tot uiting komt als het dominante zwarte gen er niet is. Rode Australische herders zijn wat moeilijker te fokken, maar dat maakt deze zeldzame schoonheden alleen maar kostbaarder.

Aussie-jassen kunnen in verschillende tinten rood groeien. Kaneel, de lichtste, is bijna goudkleurig in sommige lichten, terwijl de donkerste tint, lever, bijna donkergrijs of zwart is. Daartussenin kunnen rode Australische herders kastanjebruin, kastanje, robijn en meer zijn.

Omdat het rode gen recessief is en effen gekleurde Aussies de zeldzaamste zijn, zijn effen rode Aussies de zeldzaamste van allemaal. Het is een reden voor een feestje als je er een tegenkomt!

Rode tweekleurige Australische herder

Net als bij zwarte bi verwijst rode bi naar een rood-witte Australische herder. Rode bi Aussies hebben witte aftekeningen op hun gezicht, borst en benen, en soms ook op de achterkant van hun nek. Vanaf de voorpoten naar achteren zijn ze helemaal rood. Alle rode bicolor Aussies zijn rood en wit. Bruine aftekeningen komen niet voor bij rode Aussies zonder wit, effen of merle.

Rode driekleurige Australische herder

Een rode tri-Australische herder heeft een rood-witte vacht met koperen punten en markeringen. Bovenop hun rode basisjassen kunnen rode driekleuren wit op hun poten, voorkanten en gezichten hebben, met koperen highlights die het meest waarschijnlijk op het gezicht en de benen voorkomen.

Amber is de meest voorkomende oogkleur voor alle drie de soorten rode Aussie, wat een mooie aanvulling is op hun vacht. Sommige rode Aussies hebben blauwe ogen. Een paar hebben zelfs heterochromie, met één oog amberkleurig en het andere blauw.

Blue Merle Australische Herder

Merle is het dominante patroongen bij Australische herders, dus je zult het veel vaker zien dan je stevige zwarte of rode vachten opmerkt. Voor het geval je niet bekend bent met de wereld, “merle” betekent een gemarmerde jas, waarbij lichtere en donkere tinten gelaagd zijn om een rijk gemengd patroon te creëren.

Merle Aussies kunnen zwart of rood zijn, maar wanneer een zwarte Australische herder het merle-gen heeft, wordt het in plaats daarvan een “blue merle” genoemd. Kijk naar de foto en je begrijpt waarom: de zwarte vlekken vermengen zich met grijze vlekken, op zo’n manier dat het hele beeld van een afstand blauw lijkt. Een effen blauwe merle Aussie is gemarmerd over zijn hele vacht. Grijstinten variëren van houtskool tot zilver, vaak op dezelfde hond. Aussies met deze kleuring zijn zeldzaam maar onvergetelijk.

Blue Merle Bicolor Australische Herder

Een blue merle bi Aussie kan zowel bruin als wit mengen met zijn gemarmerde basiskleur. Wit gemengd met blue merle kan zo ingetogen zijn als een enkele vlek op de borst of kan zich uitstrekken tot aan de borst, voorpoten en midden van de hond. Blue merle en tan Aussies duiken af en toe op. Ze hebben bruine of koperkleurige punten op hun wenkbrauwen en soms bruine baarden, waardoor ze een gedistingeerde uitstraling hebben.

Blue Merle driekleurige Australische herder

Blue merle tri Australische herders zijn een andere extreem populaire raszuivere kleurencombinatie. Met witte kraag en gezichten, gebruinde wangen, oren en benen, en troebele blauwe merle op hun rug, zijn dit enkele van de mooiste honden die je ooit zult zien. Slechts een paar soorten honden konden zowel een kennelclubshow als een rodeowedstrijd winnen, en deze Aussies zijn er een van. Blue merle Australische herders hebben meestal blauwe of bruine ogen, en soms één van elk. Opvallend is dat hun ogen net als hun vacht gemarmerd kunnen zijn.

Australische herder Red Merle

Red merle Australische herders komen voort uit de combinatie van een merle-patroongen en een roodkleurgen. Terwijl het marmeren van een zwarte vacht resulteert in een troebel blauwgrijs, zorgt het marmeren van een rode vacht voor een exotisch zandsteeneffect. Het herinnert je zeker aan het wilde binnenland waar de voorouders van je Aussie begonnen met het hoeden van schapen.

Om een solide red merle Australische herder te zijn, hoeven ze niet perfect gemarmerd te zijn over hun hele lichaam. Een paar koperen en/of witte vlekken zijn acceptabel voordat het officieel als een andere vachtkleur wordt beschouwd.

Red merle Australische herders hebben vaak ook gemarmerde ogen, met kleurvlekken in hun irissen die hen een diepe, levendige blik geven. De dominante kleuren zijn blauw met bruine marmering, bruin met blauwe marmering en bij zeer speciale honden één van elk. Misschien vind je dit ook leuk: Zijn Australische herders goede gezinshonden?

Red Merle Bicolor Australische Herder

Australische herders met rode merle tweekleurige jassen kunnen een witte rand op hun gezicht, nek of benen hebben. Soms wordt wit ook door de merle zelf geregen, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan de complexe kleuren. Op hun gezichten hebben red merle bicolor Aussies soms rode en witte vlekken met elkaar vermengd, voor een spray van kleur die veel lijkt op schattige sproeten. Red merles hebben bijna nooit bruine punten zonder witte rand. Als ze dat doen, is de kleur bruin/koper zo ingetogen dat AKC het niet als zijn eigen tint beschouwt.

Red Merle Tricolor

Een rode merle driekleurige Aussie past bij een gemarmerde rode basis met bruine highlights en witte bies. Het wit kan hun gezicht, borst, benen en soms buik bedekken, terwijl het koper het meest opvalt boven hun ogen en op de toppen van hun poten.

Een interessant (en belangrijk) feit over het merle-gen: gerenommeerde fokkers zullen nooit een merle met een andere merle paren. Er bestaat een risico dat twee merles een nest van extreem witte puppy’s krijgen. Zonder pigmenten in de buurt van hun oren en ogen, ontwikkelen Aussies een slecht gezichtsvermogen, slecht gehoor en andere pijnen terwijl ze groeien.

Niet-herkende kleuren

Sommige kleuren van de Australische herder worden niet geaccepteerd door de American Kennel Club. Hoewel dit hen technisch gezien straathonden maakt, kunnen deze patronen nog steeds voorkomen in raszuivere Aussie-lijnen – ze worden alleen gecontroleerd door uitzonderlijk zeldzame recessieve genen.

Verdunde Aussies mengen een van de standaard vachtkleuren met een gen waardoor ze veel lichter lijken. Zwart wordt blauw, rood wordt beige en merles worden luchtiger. Hoewel verdunde kleuring een gezondheidsrisico is bij andere rassen, lijkt het tot nu toe goed te zijn voor Australische herders.

White Australische herders zijn een mogelijk resultaat van het samen fokken van twee merles, zoals hierboven beschreven. Ze zijn vaak ongezond, dus eerlijke fokkers vermijden ten koste van alles nesten witte Aussies.

Gele Aussies lijken veel op Golden Retrievers . De mogelijke tinten variëren net zo sterk als de rode en zwarte opties, van lichtgeel tot rijk, zanderig goud. Het gele gen vervangt overal de basiskleur behalve de neus – het is gebruikelijk om gele Aussies te zien met zwarte of mahonie neuzen. Gele Aussies kunnen ook witte vlekken hebben.

Conclusie

Australische herders zijn gefokt om te werken. Maar gaandeweg kregen ze mooie jassen, intelligente ogen en zorgzame houdingen. Dat helpt ze niet altijd om schapen of koeien te hoeden, maar het verrijkt wel het leven van iedereen die het geluk heeft er een te bezitten. Als je erover denkt om je eigen Aussie te adopteren, weet je nu alle verschillende soorten waar je op moet letten. We wensen je veel succes bij het vinden van een nieuwe beste vriend met de perfecte vachtkleur!